Hva gjør våre elever etter utdanningen?

Vibeke fikk muligheten til en helt ny karriere!

Vibeke Risvig Stenersen ble diplomert samtaleterapeut ved HumaNova i 2008 og sertifisert coach i 2012. Etter studiene hos oss endret hun karrierevei fra å jobbe innen salg- og markedsføring, til å jobbe heltid som terapeut i egen praksis.

HVORFOR VALGTE DU Å STUDERE PÅ HUMANOVA?
Jeg hadde følelsen av å gå i et hamsterhjul selv om jeg hadde en spennende og fartsfylt karriere. Allerede som 19-åring ble jeg mamma, og jeg fikk aldri reflektert over hvordan mitt fremtidige arbeidsliv skulle se ut. Jeg hadde mye livserfaring på godt og vondt da det ble påtrengende at jeg måtte ta nye valg. Jeg ville jobbe med mennesker, og etter å ha undersøkt forskjellige studieretninger ble det tydelig at Psykosyntesen var rett for meg, og jeg startet en helt ny, spennende og skummel reise som 34-åring.

HVORDAN OPPLEVDE DU STUDIENE?
Det ble 4 tøffe og utviklende år! Spesielt det 1. året hvor vi jobbet oss gjennom våre egne historier og mønstre. Jeg ble bla. kjent med begrepet ”delpersonligheter” noe som endret min måte å forholde meg til utfordringer, følelser og selve livet på. Utdannelsen ved HumaNova besto av mye teori, men nesten alt var forankret i egenlærings-baserte oppgaver, noe som gjorde læringen annerledes, og ga meg en unik forståelse på flere plan.

HVORDAN HAR PSYKOSYNTESEN FORANDRET DEG?
Psykosyntesen er blitt en naturlig og integrert del av meg og påvirker måten jeg lever, på en naturlig og automatisk måte. Jeg tenker ikke lenger psykosyntesen, jeg lever den i større eller mindre grad. Jeg er en mer bevist som person, i egne relasjoner og som terapeut. Psykosyntesens filosofi fungerer ikke som en ”kur” men er et levesett, og er et livslangt prosjekt. Vi blir (heldigvis) aldri perfekte. Jeg blir stadig bedre på å fange meg selv og justere, og ikke agere automatisk på triggere. Jeg har innsett at jeg selv er min verste kritiker og at jeg også selv kan hente frem min egen største ”heiagjeng”. Gjennom innsikten er jeg tryggere på hvem jeg er og mindre avhengig av omverdens synsinger og bekreftelser.

HVORDAN JOBBER DU I DAG?

Jeg driver min egen praksis i Sandvika/Bærum,- et kontorfellesskap med andre selvstendige næringsdrivende som jobber med mennesker innen bla. karierreveiledning og coaching. Jeg har over åtte års erfaring med samtaleterapi, parterapi og coaching, og jeg jobber med både voksne og ungdom med lettere psykiske lidelser, livstilsproblematikk og egenutvikling. I tillegg jobber jeg med privat eldreomsorg (sosialt og samtaler) da hjemme hos kundene.

Psykosyntesen er en viktig del av min terapeutiske retning, både i møtet med klienter og ute hos kunder i eldreomsorgen. Jeg sitter med en stor verktøykasse og tør møte mennesker der de er, med det de måtte bringe til torgs. Av erfaring vet jeg at det ikke bare kan deles ut løsninger, klienten må selv oppleve, kjenne og gå gjennom. Jeg er ydmyk over at jeg kan bidra til at mennesker tør åpne seg sammen med meg, at de tør kjenne på det som er smertefult, og ikke minst når jeg får være med når de våger å gi slipp og gå videre inn i noe nytt. DET gir mening… og det var noe jeg lengtet etter da jeg søkte egen endring i min karriere.

HVA ER DITT TIPS TIL ANDRE SOM VURDERER HUMANOVA?

Lengter du etter noe meningsfullt og er kanskje i tillegg på søken etter deg selv? Da er det bare å hoppe. Innsikten og utviklingen du har mulighet til gjennom studiet vil gi deg stor egenverdi også om du ikke velger å satse klinisk.

Det har vært tøft å starte opp som terapeut på heltid, og bli synlig i et psykisk helsenorge der vi ennå ikke har mulighet til bla. refusjonsavtaler med staten. Det er greit å være realistisk hvis du vil starte egen praksis. Tenk gjennom hvordan du vil jobbe, hvordan du skal bli synlig og tør å tenk annerledes. Viktigst er det å gå for det du vil og utvikle deg til å bli en terapeut som jungeltelegrafen åpner veier for.

Espen heier på deg!

 

Espen Langseth har alltid vært interessert i personlig utvikling og mental trening – både innenfor idrett, på jobb og privat.  Etter å ha studert til samtalecoach og organisasjonskonsulent hos HumaNova i 2013, kunne interessen bli noe han kunne leve av. Han driver i dag firmaet Heiadeg.no som tilbyr mental trening og coaching til idrettsutøvere, næringslivet og privatpersoner.

-Etter å ha jobbet  lenge med salg, markedsføring og karriereveiledning, bestemte jeg meg for å skifte beite. Jeg fikk tips om HumaNova via en karriererådgiver. Etter å ha kontaktet noen tidligere studenter for å høre om deres erfaringer, bestemte jeg meg for å dra på et infomøte. Det virket riktig så jeg meldte meg på det første året ”Bli den du er”.

Espen endte opp med å studere hos oss i tre år. Etter å ha fullført vår to-årige utdanning til samtalecoach, valgte han å bygge på med ett år innenfor organisasjonsutvikling.

-Siden jeg hadde mye jobberfaring innenfor bedriftsmarkedet, var det naturlig for meg å bygge på med det siste året. Det første året ga meg mye på den personlige fronten, det andre året var bra coachingmessig og det tredje året ga meg mye både personlig og faglig. Det siste året ble egentlig en syntese av de to første årene. Det ga en helhetsforståelse. Når jeg tenker tilbake, var jeg utrolig spent og rett og slett redd første skoledag. Jeg visste ikke helt hva som ventet meg. Å ta det første steget mot noe nytt er alltid tøft, men jeg trivdes veldig godt. Å kunne dykke ned i et spennende fag og med gode lærere, finnes det noe bedre?

Espen opplever at møtet med psykosyntesen har gitt han en større bevissthet og indre ro. Han har utviklet seg som menneske og føler seg rett og slett mer hel.

-I løpet av studiene ble jeg nødt til å begynne å ta tak i utfordringer jeg hadde med meg.  Da jeg begynte å jobbe med det vanskelige merket jeg at det ble transformert. Energien rundt det ble frigjort istedenfor undertrykt.  Jeg lærte at sårbarhet er en styrke. Denne prosessen har  definitivt gjort meg helere og sterkere som menneske.

I dag jobber Espen med mennesker i alle aldre på mange ulike arenaer innen idretten, næringslivet og for privatpersoner. Han er blant annet mental trener for Maria Bruzell Roll (nordisk mester i karate), idrettsutøvere innenfor bordtennis og landslaget i utforsykkel. Det er fantastisk å se mennesker utvikle seg, konkluderer han.

 

1175307_10152979866675880_4897176578589382234_n

Gry startet egen coachpraksis

Gry Wille har lang erfaring fra næringslivet i både inn- og utland. Fellesnevneren i hennes tidligere jobber har vært utvikling, av både organisasjoner og mennesker. Da hun tok beslutningen om å endre kurs var hun toppleder i et stort ingeniørfirma med 900 ansatte og hadde ansvaret for HR og Kommunikasjon. I dag har hun egen coachingpraksis, VILLE NOE MER, og tilbyr både livs- og ledercoaching. Hun har en sterk tro på kreativitetens kraft i personlig utvikling og har valgt å fokusere på kreative og visuelle metoder.

Hvorfor valgte du å studere hos HumaNova?

– Til tross for at jeg tidligere hadde en spennende jobb og suksess med det jeg gjorde så vokste det frem en tomhet og uro som fortalte meg at jeg egentlig ”ville noe mer”. Jeg tok ikke denne følelsen på alvor før ”systemet” (altså jeg) brøt sammen og trengte en restart.

HVORDAN HAR PSYKOSYNTESEN FORANDRET DEG?

Det var psykosyntesens kreative metoder som hjalp meg til å bli mer bevisst på hvem jeg egentlig var og hva jeg egentlig ville. I ettertid har jeg skjønt at uroen og tomheten var et utrykk for at jeg ikke brukte hele meg, hverken på jobb eller privat. Jeg skulle til og med oppdage min egen kreativitet og det til tross for at jeg alltid hadde sagt til meg selv at jeg ikke er kreativ.

HVORDAN JOBBER DU I DAG?

Jeg tror på kreativitetens kraft i personlig utvikling fordi den kommer i en befriende rå, spontan og upolert form som har et unikt uttrykk for hver enkelt av oss. Den står i sterk kontrast til det kontrollerte og systematiske samfunnet vi er en del av. Prestasjonsfokus og tidspress har en tendens til å nedprioritere den viktige ressursen som kreativitet er. Nettopp derfor blir det så viktig å få den mer frem i lyset – se på den som en verdifull ressurs – for oss alle. Jeg føler nå at dette har blitt min «misjon» – for jeg har selv erfart hvilke underværker den kan gjøre.

– Sagt med andre ord, jeg vil hjelpe andre med å ta i bruk egen kreativ kraft slik at de kan bli mer av den de allerede er!

 

Marianns lengsel etter mening ga henne drømmejobben

Etter 16 år i internasjonalt næringsliv, lengtet Mariann Marthinussen etter noe mer meningsfylt. Hun begynte å studere på HumaNova og fullførte vår fireårige terapeututdannelse. I dag jobber hun som coach og terapeut på heltid, både med privatpersoner og for bedrifter. I tillegg er hun blitt en del av vår lærerstab og holder også jevnlig ulike kurs innen personlig vekst.

HVORFOR VALGTE DU Å STUDERE PÅ HUMANOVA?

Jeg dro på et informasjonsmøte hos HumaNova og følte at jeg at jeg hadde kommet hjem. Her var det noe som snakket til noe dypere i meg,  noe jeg lengtet etter. Og som jeg ikke visste hva var.  På dette tidspunktet hadde jeg en veldig hektisk jobb i næringslivet, men jeg lengtet etter noe mer meningsfullt.  Akkurat denne kvelden fikk jeg en kansellering på en avtale. Da ble jeg stresset. Hva skulle jeg putte inn i det tidsrommet? Da så jeg en annonse for HumaNova hvor det stod: ”Bli den du er?” Det satte i gang en rekke tanker: Er jeg ikke det, hvis jeg ikke, hvem er jeg da? Det gjorde meg nysgjerrig. Jeg visste ikke hva det var, bare at det var riktig og viktig

HVORDAN HAR PSYKOSYNTESEN FORANDRET DEG?.

Den har gjort meg mer forståelsesfull og empatisk overfor meg selv. Samtidig har jeg fått større toleranse og rommelighet for andre. Jeg har blitt mer bevisst på mine egne sider, mønstre, ferdigheter og ikke minst det at jeg kan velge hvordan jeg kan oppleve ting. At jeg har et ansvar for mitt eget liv og hvordan jeg vil leve det. Jeg jobbet fullt de første årene jeg studerte på HumaNova og i 2005 hadde jeg slitt i ett år. Det viste seg at jeg var komplett utbrent. Da var studiene til stor hjelp i å forstå hva som skjedde med meg. Jeg ble sykemeldt og fikk anledning til å gå igjennom utbrenthet, dens faser og innhold som gir meg i dag nyttig forståelse og erfaring i arbeidet med mine klienter. Les Marianns blogginnlegg om denne opplevelsen her: http://psykosyntese.wordpress.com/2013/09/10/fra-heltent-til-utbrent-og-tilbake

HVORDAN VAR STUDIETIDEN PÅ HUMANOVA?

Jeg synes det var utrolig befriende! TiI tider var det tungt å se meg selv og jobbe meg gjennom mine egne ting.  Det var utfordrende i den grad at du skal omsette teori i praksis. En ting er å snakke og forstå, men det å handle ut i fra de nye innsiktene jeg fikk og endre vaner var krevende. Det å få til dette har gjort meg friere, til å være meg, og leve som jeg vil. Og større tillit til meg selv. Studiene ga meg en sterk opplevelse av fellesskap, tilhørighet, lov til å tenke annerledes, utenfor rammene.

HVA JOBBET DU MED TIDLIGERE?

Jeg jobbet i 6,5 år for McKinsey både i Norge og USA. Etter det ble jeg head huntet til en stilling som administrasjonssjef for å bygge opp en offentlig og privat olje-og gasstiftelse (INTSOK). Dette var en krevende, men spennende jobb med mye reising internasjonalt. Livet mitt på den tiden var så trygt økonomisk, med samme leilighet, samme jobb, at den tryggheten jeg hadde var kvelende. Den tok strupetak og ga ikke rom for noe mer. Etter hvert stemte det ikke lenger overens med verdiene jeg stod for som menneske. Jeg fikk ikke brukt nok av meg selv, så jeg måtte ta et valg om å bevege meg videre. Ellers var det som å gå en sakte død i møte.

HVA GJØR DU I DAG?

Etter studiene ved HumaNova byttet jeg helt retning. Siden 2007 har jeg jobbet fulltid som samtalecoach og terapeut for enkeltpersoner og bedrifter, og driver firmaene levdittliv.no og lifeartacademy.com. I tillegg underviser jeg på HumaNova og holder også egne kurs i personlig utvikling, stressmestring og kommunikasjon.

Det å jobbe med dette gir livet en helt annen mening. Mange som kommer til meg i dag er i det jeg kaller en eksistensiell krise. De har kommer til et punkt hvor livet kjennes meningsløst fordi verdigrunnlaget de hittil har operert etter ikke lenger er tilstrekkelig. De søker noe dypere og noe nytt. Mye er levd i vane og på utgåtte trosmønster, men lengselen etter frihet begynner etter hvert å bli så stor at tryggheten må vike. Det føles veldig meningsfullt å få være med på disse prosessene.  Jeg har stor ydmykhet for lengselen mennesker har etter å gjøre forandring, og hva det koster å sette dette ut i livet.

Det å bidra til at andre lykkes i sine liv, gir meg stor tilfredsstillelse og glede. I dette yrket får jeg brukt hele meg, hele spekteret. Alt fra kreativitet, lekenhet, dybde, empati, analyse og filosofiske betraktninger.

HVA ER DITT TIPS TIL ANDRE SOM VURDERER HUMANOVA?

Hvis du har en indre lengsel så gjør noe med den! Ønsker du å frigjøre deg fra egne begrensninger og se dine muligheter med nye øyne så er HumaNova stedet for deg.

 

Cecilie ble coach i DnB

Etter å ha studert ved HumaNova fikk Cecilie Hovde Rørnes (43) helt nye jobbmuligheter i konsernet hun allerede jobbet i. Hun jobber fortsatt for DnB, men har skiftet fra den harde finansielle siden og over i den mer myke delen av bedriften hvor hun i dag jobber som coach for mennesker i omstilling.

HVORFOR BEGYNTE DU PÅ HUMANOVA?

Har alltid vært en søkende person som har vært interessert i psykologi og dette ble enda tydeligere i studenttiden. Valgene mine så langt i livet hadde vært basert på fornuft, jeg hadde tatt mye hensyn til hva de rundt meg mente. Nå var jeg klar for å ta et bevisst valg som bare føltes riktig for meg.

HVORDAN FIKK DU HØRE OM HUMANOVA?

Jeg så en annonse i KK hvor det stod ”Bli den du er”. Da var det ikke noe tvil. Det var akkurat det jeg skulle gjøre. Jeg ringte og fikk booket et opptaksintervju. Det føltes helt riktig.

VAR DET NOE SOM HOLDT DEG TILBAKE FRA Å MELDE DEG PÅ?

Jeg husker jeg lurte litt på hva jeg kunne bruke denne nye kunnskapen til. Men jeg bestemte meg for at den stemmen ikke skulle få lov til å ta stor plass for det føltes så riktig. I dag sitter jeg jo med svaret: Studiene på  HumaNova har har gitt meg mange spennene jobbmuligheter innenfor utvikling og med mennensker, og er hovedgrunnen til at jeg i dag har drømmejobben som coach i DnB.

HVORFOR VALGTE DU AKKURAT PSYKOSYNTESE?

Jeg tror veldig på den helhetstenkningen psykosyntesen bygger på. Vi må se sammenhenger. Kropp, følelser og tanker henger sammen. Også liker jeg å fokusere på at vi alle i utgangspunktet er friske. Jeg ville i utgangspunktet kun ta det første året med grunnutdanningen ”Bli den du er”: Jeg tenkte ikke lenger. Men så ble jeg så fantastisk inspirert av det året. Og hadde lyst til å fortsette. Så jeg tok både coach – og terapeututdanningen. Jeg var student ved HumaNova fra 2003-2007.

HVORDAN OPPLEVDE DU STUDIENE PÅ HUMANOVA?

Grunnutdanningen det første året var overveldende på en positiv måte. Det åpnet nye dører til å bli kjent med meg selv. Nye dører som jeg faktisk ikke visste eksisterte.

Kombinasjonen av at man både er en del av en klasse, er med i en kollokviegruppe og går i egenterapi er fantastisk og gir en trygghet. Denne inndelingen gir stimuli til å få utviklet ulike sider ved deg selv. Det at du kan ta med deg opplevelsene dine fra den ene settingen til den andre er veldig verdifullt. Det at alle er er pålagt å gå i egenterapi i løpet av utdanningen gjør at alle sine behov ble dermed ivaretatt og derfor kunne vi alle slappe av og nyte gruppeprosessene sammen.

HVORDAN HAR PSYKOSYNTESEN FORANDRET DEG?

Det har gitt meg en indre ro. Og en større bevissthet rundt meg selv og mine omgivelser.

HVORDAN HAR KARRIEREN DIN ENDRET SEG ETTER HUMANOVA?

Jeg jobber fortsatt for DnB, noe jeg også gjorde før HumaNova. De har gitt meg muligheten til å utvikle meg innenfor konsernet fra den harde finansielle siden til å bevege meg over i den mer myke delen av bedriften hvor jeg i dag jobber som coach for mennesker i omstilling. I dag jobber jeg blant annet med mennesker som er sykmeldte og vil omskolere seg, de som har mistet jobbmotivasjonen og de som må se seg om etter ny jobb etter nedbemanning.

I coachrollen i DnB er jeg veldig opptatt av at vi må se på hele mennesket. Jeg bruker psykosyntesen i veldig stor grad. Jeg er mye tryggere og gjør en mye bedre jobb fordi jeg har psykosyntesen med meg. Min erfaring er at det sjelden handler om jobb, men om mennesket.

HVA ER DITT TIPS TIL ANDRE SOM VURDERER HUMANOVA?

Om du ønsker store endringer i livet eller ikke, grunnutdanningen på HumaNova er en gave. Det vil gi deg en verdi uansett. Du har ingen ting å tape, bare alt å vinne. Gi deg det selv i gave. Det fortjener du!

Les flere intervjuer på vår Facebookside: https://www.facebook.com/psykosyntese